Upravljanje izvršavanjem i utroškom materijala

Upravljanje izvršavanjem i utroškom materijala

Svaki proizvodni ekosustav je temeljit spoj raznih zadataka, komponenti i procesa. Svaki od njih ima svoju važnost, osiguravajući da konačni proizvod nastane kao što je zamišljeno. Međutim, pravi izazov nije samo izvršiti ove zadatke, već ih i uskladiti, osiguravajući da svaki besprijekorno vodi do sljedećeg, stvarajući ritam u proizvodnji.

Ključne značajke

Integracija sa drugim sustavima

  • AIDA MES osigurava razmjenu podataka sa drugim sustavima za upravljanje poslovanjem poput ERP-a, upravljanje zalihama WMS-a (poput SAP ili sličnih sustava), odnosno bilo kojim drugim sustavom relevantnim za izvršavanje proizvodnje i razmjenu podataka.
  • Razmjenjuju se podaci o nalozima proizvodnje, matičnom slogu materijala, specifikacijama za izvršavanje radnih naloga, podataka o proizvedenim produktima, utrošku materijala i repromaterijala, škartu, efikasnosti, gotovim i zapakiranim proizvodima spremnim za isporuku i slično.

Centralizirano upravljanje izvršavanjem

  • Podaci o radnim nalozima proizvodnje i ostalim podacima središnje je pohranjeno u AIDA podatkovne servere i na raspolaganju su svim AIDA sustavima.
  • Podaci radnih naloga distribuirani su po operacijama i radnim mjestima, kako bi bili na raspolaganju strojevima i operaterima u realnom vremenu.
  • Ova centralizacija pojednostavljuje distribuiranu koordinaciju zadataka i poboljšava operativni nadzor.

Dinamički popis materijala

  • Prilagođava popis tipova i količina materijala u proizvodnji u stvarnom vremenu, te se promjene u utrošku materijala i proizvedenim komadima usklađuju sa drugim sustavima.
  • Ova prilagodljivost ključna je za osiguravanje dostupnosti materijala i izbjegavanje kratkotrajnih prekida i zastoja u proizvodnji.
  • Podržava učinkovitu alokaciju resursa i kontinuitet procesa.

AIDA MES upravlja izvršavanjem radnih naloga u proizvodnji, prati ispravnost izvršavanja operacija, utroška i ispravnosti materijala i upravlja sa nizom drugih elemenata koji su potrebni za ispravno odvijanje proizvodnje.