Poslovni dnevnik pokrenuo je projekt Smart Industry 2020 kojim želi doprinijeti edukaciji o važnosti teme pametne industrije u Hrvatskoj. Ponosni smo što i Codel sudjeluje u projektu te svojim znanjem i pametnim rješenjima pridonosi održivom razvoju hrvatskog gospodarstva.

Codel je predstavljen u portalu Poslovni.hr s kojim je razgovarao naš Marijan Sever, a čiji članak prenosimo u cjelosti:

Svojim rješenjima uspješno spajaju poslovne sustave sa samim strojevima

Trenutno rade na razvoju sustava koji će moći staviti oznaku na gotovo svaki proizvod neovisno o njegovoj težini, pakiranju ili obliku.

Zagrebačka tvrtka Codel se već više od 28 godina bavi izradom i projektiranjem sustava za proizvodnju i industriju. Njihova rješenja spajaju poslovne sustave sa samim strojevima, te im je glavni fokus na vertikalnim i horizontalnim integracijama u proizvodnji prema standardima Industrije 4.0. Trenutno njihov tim broji 16 zaposlenika te nekoliko vanjskih suradnika, a u planu im je i zapošljavanje novih.

˝Stvaramo jedinstvena rješenja prilagođena svakom korisniku, prema njihovim specifičnim zahtjevima i potrebama. Svojim klijentima nudimo cjelovita „end to end“ rješenja, a u naše sustave ugrađeno je dugogodišnje iskustvo u područjima informatike, projektiranja, komunikacija, integracija i automatizacije.

Naše sustave svakodnevno prilagođavamo svjetskim trendovima i novim tehnologijama. Naše glavno rješenje AIDA – Total Production Management platforma sadrži mnogo modula, prilagođava se svakom klijentu, skalabilna je u smislu da može s jednakom kvalitetom raditi na manjim pogonima, ali i u velikim tvornicama˝, ističu iz Codela.

Proboj na vanjska tržišta

Glavni klijenti u kojima je rješenje AIDA implementirano bilo u cijelosti ili samo neki moduli su BAT/TDR, Enikon Aerospace, Franck. Od recentnijih rješenja ova je tvrtka radila na liniji za re-packing proizvoda za EU tržište za klijenta BAT/Lagermax, gdje su projektirali, izradili i implementirali cijelu proizvodnu liniju.

˝Projekt je trajao nekoliko godina te uključuje 100 postotni i traceability prema EU direktivi Tobacco product directive (TPD). Codelovi printer aplikatori tiskaju etikete na tri razine pakovine, te Codelov sustav generira jedinstvene serijske brojeve i same etikete u realnom vremenu koje se apliciraju na svim proizvodnim linijama.

Također Codelov AIDA Total Production Management sustav integriran je sa SAP ERP sustavom BAT/TDR-a˝, pojasnili su iz Codela.

Codel ima i tvrtku kćer u Velikoj Britaniji, a osim zemalja regije u fokusu su im i tržišta Njemačke i Austrije. Od novih tržišta na koja tek planiraju proboj u fokusu im je ostatak EU te SAD i Kanada.

Kako ističu, njihove aplikacije koje koriste IOT su primjenjive u svim proizvodnim industrijama, s naglaskom na one kod kojih je izuzetno važno pratiti sljedivost, kvalitetu, efikasnost, utroške materijala po proizvodnim nalozima, biti usklađen sa standardima i normama te imati uvid u sam proizvodni proces u realnom vremenu, te logistici i supply chainu.

˝Svakim danom u svijetu proizvodnje raste potreba kako za automatizacijom proizvodnih procesa, tako i za usklađivanjem same proizvodnje s načelima Industrije 4.0. To uključuje prikupljanje stvarnih podataka u realnom vremenu, integracija između raznih sustava i proizvodnih procesa, kako vertikalno tako i horizontalno, a sve to kako bi se donosile što kvalitetnije odluke i promjene u samom procesu, temeljem točnih podataka s ciljem što kvalitetnije i efikasnije proizvodnje˝, napominju iz Codela.

Nove prilike

Tvrtka ima i dugogodišnje iskustvo u izradi specijalnih industrijskih pisača, sustava za označavanje, te prateće opreme i softvera. Izazov koji se svakodnevno stavlja pred njih jest kako proizvesti i u industriju implementirati sustav koji može staviti oznaku na gotovo svaki proizvod neovisno o njegovoj težini, pakiranju ili obliku stoga su počeli s inovacijskim projektom. Na projektu, ovisno o fazi će u određenom obimu biti uključeni svi zaposlenici Codela uz Codelove vanjske partnere.

˝Danas se u potpuno automatiziranim industrijama na specifične proizvode ipak poslovi označavanja djelomično izvode ručno, zahtijevaju puno ljudskog rada koji je često neprecizan i netočan.

Ovo uzrokuje značajne troškove i teškoće, a u tom području rješenje daje upravo ova inovacija. Cilj projekta jest komercijalizacija inovacije pod nazivom AIDA-MAIDEN koja predstavlja univerzalni sustav za označavanje. Očekivanja su velika, te vjerujemo da će rezultat ovog projekta biti proizvod koji će globalno biti zanimljiv potencijalnim klijentima, na tragu trendova Industrije 4.0 u proizvodnji i logistici˝, objašnjavaju iz Codela.

Izazovna i uspješna godina

Inače, tvrtka je poznata i po tome što već dvije godine na području umjetne inteligencije i novih modela praćenja i upravljanja proizvodim procesima surađuje s akademskom zajednicom. ˝Doc. dr. sc. Lavoslav Čaklović je Codelov vanjski suradnik već nekoliko godina, te s profesorom Čaklovićem radimo na primjenama njegove Metode potencijala u Codelovim rješenjima za proizvodnu industriju, robotici te logistici˝, ističu iz Codela. U poslovnom smislu ovu godinu za njih je obilježilo upravo to što je tvrtka jedna od sto koja je potpisala ugovor o financiranju projekta temeljem poziva “Inovacije u S3 područjima” čiji je cilj potaknuti komercijalizaciju inovacija proizvoda/usluga u skladu s identificiranim prioritetnim tematskim područjima i međusektorskim temama Strategije pametne specijalizacije (S3). Osim toga u ovoj je godini za njih ključno bilo ulaganje u nove zaposlenike i tehnologije, točnije robotiku.

˝Korona kriza je imala veliki utjecaj na poslovanje, te smo ponosni da smo tijekom nje uspješno priveli kraju vrlo izazovan projekt repacking linije za BAT/Lagermax S obzirom na to da imamo klijente unutar supply chaina avio-industrije koja je vrlo jako pogođena ovom globalnom krizom, na nas je to utjecalo time što su određeni dogovoreni projekti stavljeni na čekanje.

No, s druge strane, mogli smo se kvalitetno pripremiti za S3 projekt. Ponosni smo što u ovim izazovnim vremenima ne samo da nismo otpuštali djelatnike, nego smo zapošljavali nove˝, napominju za kraj iz ove zagrebačke tvrtke.

Codel d.o.o.

Sjedište i pogon:

  • Križevački poduzetnički centar, Ulica Franje Tuđmana 20, 48260 Križevci, Croatia

Ured: 

  • Banatska 40, 10040 Zagreb,
    Croatia

Tvrtka: Codel d.o.o. za konstrukciju i proizvodnju elektroničkih uređaja

Skraćeni naziv: Codel d.o.o.

Sjedište i adresa: Ulica Franje Tuđmana 20, 48260 Križevci, Hrvatska

Osnovna djelatnost: konstrukcija i proizvodnja elektroničkih uređaja 

OIB: 09136999197

Matični broj tvrtke (MB): 03748405

Matični broj subjekta (MBS): 080100179

Tvrtka upisana u trgovački registar: Trgovački sud u Zagrebu

Temeljni kapital: 20.000,00 kn, uplaćen u cijelosti

IBAN ZABA: HR1023600001101397360

IBAN HPB: HR9123900011100366815

Direktor: Marijan Sever

Telefon: +385-1-2003-770

Telefaks: +385-1-2003-768

E-mail: info@codel.hr

Web adresa: www.codel.hr 

Uvjeti korištenja

Pravila privatnosti

5S metoda

Jednake mogućnosti

Društvena odgovornost

Copyright 2022 CODEL d.o.o. ©  All Rights Reserved

iso-9001-27001

Powered by MAOIO AGENCY & made with